Tundra labud - rijedak, ali vrlo glasan puk

Leteći tundra labud sa žutom oznakom na crnom kljunu nije samo lijep, već i rijedak prizor. Ptice su uvrštene u Crvenu knjigu i njihovo snimanje je zabranjeno. Više činjenica i korisnih podataka o pernatom bijelom mogu se naći u našem članku.

Karakteristike forme

Ova ptica iz porodice pataka ima dva imena: mala i tundra. Ovo drugo ime je povezano sa teritorijama u kojima živi. Ove ptice se slobodno osećaju u evropskoj tundri. Ranije je ptica živjela na poluotoku Kola, ali sada je nećete naći. Ali glas tundre labuda može se čuti na takvim ostrvima kao što su Vaigach, Novaja Zemlja i Kolguev.

Istraživači su identifikovali dvije populacije takvih labudova: zapadnu i istočnu. Takve se ptice razlikuju samo na mjestima gdje vole provoditi vrijeme i zimu. Na primjer, zapadna populacija preferira Francusku, Nizozemsku i Veliku Britaniju, a istok preferira azijske države. Broj ptica u zapadnoj populaciji se djelimično oporavio, dok je istočni samo u procesu oporavka. Generalno, ova vrsta ima kategoriju 5 u Crvenoj knjizi, to jest, "vrsta koja se oporavlja".

Najčešća mjesta za gniježđenje u malom labudu su otvorena vodena tijela. Voli plivati ​​i uvijek drži svoj vrat pod pravim kutom. Osunčana tundra ne može roniti, pa hvata hranu na površini vode. Hrani se rakovima i drugim morskim stanovnicima plitke vode. Ova ptica je vrlo lako razlikovati od ostalih ptica zvučnim, melodičnim glasom (skoro kao pjevač, ali tupiji), tako da snimanje znači svjesno ići na krivolov.

Origin

Prema dokazima i dokumentima, ova porodica pataka, koja uključuje i malog labuda, pojavila se u miocenskom periodu. Geografski, ovo se desilo u Evropi ili u zapadnom delu Evroazije. Postepeno, ptice su birale tundru i privlačile pažnju biologa. Čak i danas ova ptica ostaje slabo shvaćena.

Izgled

Po svojim estetskim karakteristikama, ovaj član porodice pataka nalikuje labudu. Dužina tijela tundre labuda može biti od 115 cm do 127 cm, dok je raspon krila u rasponu od 170 cm do 200 cm.

Ovo je veoma lepa ptica, čiji je perje bele boje. Kljun labudova ove pasmine je crn. A u samom podnožju kljuna nalazi se čvrsta tačka žute boje, koja se jasno vidi na amaterskim i profesionalnim fotografijama.

Power

Zapadni tundra labud preferira biljnu hranu: vodene biljke, travu, bobice. Istočna mala ptica može takođe profitirati od vodenih beskičmenjaka ili malih riba. Maloljetnici se hrane rakovima, malim mekušcima i drugim živim bićima, koja se od dna izdižu odraslim osobama. Roditelji specifično prave oscilatorne pokrete svojim šapama tako da vodene životinje rastu sa dna i služe kao hrana za piliće.

Uzgoj

Mali labud počinje da se množi u dobi od 2-4 godine. Labudovi biraju svog partnera za život. Za polaganje jaja, ptice stižu u toplu sezonu (proljeće) i nastanjuju se na jezeru ili rijeci. Izgradnja gnijezda je u potpunosti odgovornost žene. U jednom polaganju može biti od 1 do 5 bijelih plodova, koji se postupno prekrivaju smeđim pjegama.

Inkubacija budućeg potomstva odvija se naizmjenično: ili žensko ili muško. Pilići se pojavljuju za oko mjesec dana, a nakon još 1,5 mjeseca stoje na krilu.

Photo Gallery

U našoj fotogaleriji nudimo vam nekoliko fotografija prekrasnog tundra letka.

Fotografija 1. Ptica okružena drugim pticamaFotografija 2. Labudova glava izblizaSlika 3. Ptica u blizini ribnjaka

Najpopularnije Kategorije