Pintail Duck - poželjni lovac na trofeje

Pintail patka, fotografije i video snimci o kojima ćete vidjeti u ovom članku - bez pretjerivanja, jedna od najljepših i najčešćih pataka na svijetu. Živi u vodama Amerike, u Evropi i Aziji. U našoj zemlji se često može naći u tundri, kao iu tajgi, iako se nastoji izbjeći šumska i zarasla nalazišta. Prema riječima stručnjaka, lov na ovu patku je vrlo težak. Zašto, s nama.

Ova patka je dobila svoje neobično glasno ime zbog činjenice da rep ima nekoliko dugih pera koji nalikuju šilu. Po veličini, ova ptica je nešto manja od divlje patke, vrlo elegantna i okretna. Pintail se uzdiže iz vode bez uobičajenog zaleta za ptice, brzo pokupi brzinu i leti vrlo brzo. Zato se lov na ovu patku smatra jednom od najtežih.

Vanjske karakteristike

Kao što kažu mnogi ornitolozi i pohlepni lovci, pintail je zaista jedna od najatraktivnijih pataka. Ima urednu građu i predivnu boju. U proljeće i ljeto, mužjak ima vrlo kontrastno perje. Smeđi i sivi tonovi prevladavaju više u perju, ali miješanje s bijelim i crnim impregnacijama stvara vrlo lijep izgled. Ženke u smislu boje perja liče na većinu drugih divljih pataka, kao što se može vidjeti na fotografiji.

Vitko, graciozno tijelo nadopunjeno je izduženim vratom, uskim dugim repom, kao i šiljatim krilima. Prosječna težina odraslog mužjaka varira od 600 do 1300 grama (ovisno o području prebivališta i sezone), ženke dosežu 400-1000 grama. Na krilima, zrcalo pintail ima ljubičastu boju sa neobičnim bronzanim nijansama. Upravo ova osobina privlači mnoge poznavatelje ljepote pataka.

Uzgoj

Ženke i mužjaci ovih pataka dostižu seksualnu zrelost u dobi od jedne godine, stoga se, u pravilu, pare do kraja prve godine. Prvo, na zimovalištima oko decembra, jata se mešaju i mužjaci počinju da se pare. U različitim pozama, drake pokušava da privuče pažnju žene koju volite. Može emitovati karakterističan zvižduk ili zvuk krila.

Po pravilu, parovi se formiraju tokom zimovanja, stoga ptice dolaze na mjesta za gniježđenje s partnerima. Samci lete sami i nastavljaju da traže ženku već direktno u domovini. Pintail je jedna od prvih patki koja se vraća nakon hibernacije. Oni se mogu vidjeti na obalama rijeka i jezera kada je površina vode još uvijek potpuno prekrivena ledom.

Za razliku od drugih tipova pataka, ženke pintail preferiraju da grade gnijezdo od mjesta gdje je prošlo njeno djetinjstvo. Često se raspadaju i istražuju nove teritorije. Ptice izgrađuju gnijezdo na zemlji, ponekad na udaljenosti do 1,5 km od akumulacije. Preferiram šipke trske ili trave. Leglo je vrlo oskudno, patka sakuplja samo malu travu i postavlja dlaku po obodu gnijezda.

Jedno kvačilo se sastoji od 7-10 jaja. Ako se, na primer, nešto dogodi jajima, predator ih pojede, a onda žena ponovo odlaže. Patka izleže jaja oko 25 dana, muškarac odlazi u to vreme. Valjajuće ribe brzo sazrevaju i nakon par sati odlaze mama u ribnjak. Nakon 40 dana, oni već znaju kako letjeti.

Rasprostranjenost i način života

Pačkasta patka leti vrlo dobro i pliva, ali ne voli roniti, pa preferira provoditi većinu vremena iznad vode. Ptica se prostire na veoma velikim površinama, dosežući čak i obalu arktičkih kontinenata. Naseljava se u Evropi, Aziji, Americi, ali najbrojnija u zapadnom delu Evroazije. Na teritoriji naše zemlje pintail se može vidjeti gotovo svuda.

Što se tiče zimovanja, samo populacije ptica u Velikoj Britaniji, kao iu zapadnim Sjedinjenim Državama, vode ustaljeni način života. U drugim oblastima patka migratorna. U Evroaziji postoje tri zone zimovanja i migracije pintail. Prvi je zapadni dio Evrope, drugi je crnomorska obala, mediteranska i zapadna Afrika, treći je Bliski istok, istočna Afrika i Perzijski zaljev.

U Evropi, patke zime u Belgiji, Danskoj, Španiji, Italiji, severozapadnoj Francuskoj i Velikoj Britaniji. Što se tiče drugih zemalja sveta, na primer, u Indiji tokom zimovanja populacija pintail je najbrojnija.

Migracija i molting

Mužjaci pintailsa, kao i mnoge druge patke, također prave male migracije u vrijeme livanja. Pocetkom juna, prije perioda mokrenja, patke drakova napuštaju svoje gnijezde i odlaze na vise zasticenih podrucja. Na primer, oni biraju velika jezera od trske, velike delte reka ili donji tok. Usamljene ženke ponekad mogu letjeti do ovih područja, kao i one koje su izgubile kvačilo. U našoj zemlji, u delti Volge, Oba i Uralske rijeke su oblikovani pintaili tokom moltinga.

Power

Zbog dugačkog, nježnog vrata, golubica od patke može dobiti hranu sa dovoljne dubine, ali se rijetko roni i samo malo potopi glavu u vodu.

Općenito, hrana je mješovita i u velikoj mjeri ovisi o staništu ptica. Tako, na primjer, u sjevernim zonama patke jedu više stočne hrane, a na jugu - povrće. Od biljne stočne hrane ptica preferira žitarice, kao i dijelove raznih obližnjih vodenih biljaka, uključujući i one poput vodene leće, šaše i jezerske trske.

U proljeće i ljeto, u prehrani se pojavljuju razni mekušci, mali rakovi, larve insekata, komarci i kukci. U malom broju i uglavnom u sjevernim geografskim širinama, patka jede male ribe, punoglavce, škampe i pijavice.

Загрузка...

Загрузка...

Najpopularnije Kategorije