Whooper je jedna od najljepših vrsta labuda koja postoji.

Najljepše ptice labudova su sedam vrsta. Jedan od predstavnika ove porodice je labud labud, čiju fotografiju možete naći u bilo kojim modernim izvorima. Hajde da zajedno saznamo kakva je to ptica.

Opis pasmine

Predstavnik ove vrste odnosi se na velike ptice. Njegovo prirodno stanište je cijela sjeverna obala Kaspijskog mora, Kamčatke, Islanda, Japana, pa čak i Škotske. Ovu lepotu možete upoznati u toploj sezoni, ali s nastupom hladnoće, pčelar odleti do toplih krajeva.

Međutim, nije lako voziti kupere sa poznatog mjesta. On ne leti do poslednjeg, čeka prve mrazeve. Labudovi hibernacije odlaze u zimu u srednjem pojasu Sibira, jugoistočne Azije, sjevernog dijela Srednje Zemlje. Od zimskog mjesta se kreću i do njega dolaze žute ljepotice u malim grupama. Ponekad mogu letjeti sami. Njihova nadmorska visina leta je veoma visoka, i tokom dana i noću.

Omiljeno stanište klikera su velika jezera, otvorena, ali gusto obrasla trskom ili drugim vrstama vegetacije. Na obalama mora možete uloviti i labudove, kao iu šumi tundre ili jezera u dubinama šume. Ako ne postoji opasnost za gnijezdo, mogu ih izgraditi u blizini ljudskih staništa, u ribnjacima i malim ribnjacima. Širenje se odvija dva puta godišnje: ljeti i krajem jeseni ili zimi.

Izgled

Labud labudova ima prekrasnu, plemenitu snježnobijelu boju s prepoznatljivim kljunom žutim u podnožju. Vrat ptica je dug, ravan. Zadnji deo trupa potapa manje od prednjeg dela. Glava i kljun su horizontalni. Krila se priliježu uz bokove, a leđa su blago konveksna. Brzina zviždanja pliva je sporo bez opasnosti.

Kljun ptice je svetlo žut (limun) sa crnim vrhom, ali kod mladih je siv. Pilići imaju sivkastu boju, beleže kako rastu. Savršeno ilustruje ljepotu fotografija ispod. Labud graciozno reže vodu, polako traži male insekte ili beskičmenjake ispod površine.

Težina odrasle osobe iznosi 10 kg, ženke su nešto manje od mužjaka. Da bi se uzletio, ptica treba da se odmakne od vode po svojim krilima, što se izražava u obliku čestih pljeskanja. Tada gusar gurne šape s vode i poleti. Brzo leti i povremeno mahne krilima. Glas klasika, s knjigom "bande", u letu se mijenja u "gong-go". Ako se ptica ljuti, ona počinje da cvrči ili škripi, emitirajući tanke “klikove”.

Reprodukcija i potomstvo

Seksualno zrele mladice postaju u dobi od 4 godine. Parovi se formiraju tokom zimskog perioda, najčešće dugo vremena, a ponekad i doživotno. Partner se mijenja samo u slučaju kada drugi umre. Ptice ptica pojavljuju se na mjestima gniježđenja, ženka i mužjak se drže blizu ili na maloj udaljenosti jedan od drugog.

Ženka sama gradi gnijezdo, muškarac joj u tome ne pomaže. Kada se izgradnja završi, ženka polaže jaja. To se dešava u periodu maj-jun. Kvačilo sadrži do 7 jaja žućkaste ili sivkaste nijanse, ponekad sa nijansom. Prosečna težina jaja dostiže 36 grama. Muškarac revno čuva gnezdo, upozoravajući svog partnera na opasnost svojim glasom. Jaja se izležu oko 40 dana.

U različitim regionima, pilići se mogu pojaviti u različitim vremenskim intervalima - od sredine maja na jugu do prve polovine jula na sjeveru. Od prvog dana, labudovi dobijaju svoju hranu, ali roditelji su u blizini i štite piliće. Do kraja jula mladi dobijaju na težini, postaju sigurni, a roditelji uče mlade da lete. Često, u jesen za zimovanje, mlade ptice odlaze sa svojim roditeljima. Još jednom detaljnije možete vidjeti piliće na fotografiji, što vam omogućuje da cijenite kontrast između boje odraslog i mladog.

Najpopularnije Kategorije