Da li labudovi lete na jug ili ne?

Labudovi svakog od nas izazivaju najviše uzvišene emocije. Ova ptica se zaista može nazvati standardom lepote: ponosan vrat, plemenit izgled, veličanstven stav. Osim toga, od svih ptica koje žive u Evropi, najveće. Zanimljivo, ali u vezi sa tako velikim telom, labud je ptica selica ili ne? Hajde da saznamo zajedno.

Da li ptice migriraju?

U svijetu postoji šest poznatih vrsta labudova, a sve su migratorne. Naravno, vrisak nam je najpoznatiji. Stanište ove vrste je severni deo Evroazije, pokrivajući područja od Islanda do Sahalina, kao i od južne Mongolije do severa Japana. Upravo zbog činjenice da ptice tokom leta emituju glasan krik, dobile su tako neobično ime.

Vrištavi labudovi su prilično velike ptice. Težina odraslog mužjaka dostiže 12 kilograma, ženki 10 kilograma. Ali uprkos tako velikoj težini, oni su odlični za plivanje i let. Snažna krila sa snažnim mišićima i velikim krilnim perjem omogućavaju im da dobiju veliku brzinu i visinu u vrlo kratkom periodu. Usput, labudovi mogu letjeti jako dugo bez zaustavljanja. Raspon krila je oko dva metra.

Wedge

Ako pogledate leteće labudove, uvek stvorite neku vrstu tužnog raspoloženja. Ptice lete na jug, stvarajući klin, na čijem čelu leti ptičar. Zašto labudovi stvaraju takvu figuru na nebu - klin? Sve je vrlo jednostavno - ovo je najekonomičniji položaj, jer se tokom takvog leta stvara posebna aerodinamička sila iz prvog leta.

Svi ostali koriste protok vazduha za njega, trošeći manje energije. Nakon što se lider umori, on se mijenja s nekim iz zadedelyayuschih. I klin nastavlja da leti dalje, samo povremeno zaustavljajući se na toplim ribnjacima. Usput, druge ptice selice lete sa klinom.

Gdje zimi labudovi?

Budući da su labudovi ptice močvarice, uglavnom žive na različitim vodama, jezerima. U isto vrijeme birajte mirnu obalu luke, gdje je puno vodene vegetacije. Također, prekrasne snježnobijele ptice naseljavaju se na morskoj obali i ostaju u toplim krajevima da provedu zimu. Na primer, vrištači često ostaju zimi na obali Skandinavije, na crnom, baltičkom i belom moru.

Što se tiče drugih vrsta labudova, na primjer, crne, ranije je ova ptica živjela u Australiji i tamo zimovala. Danas, na žalost, ove divne ptice su veoma retke. Ali crni vrat, koji ima belo glavno perje i crnu glavu i vrat, živi u slatkim vodama Južne Amerike. I tamo ostaje za zimovanje, ali može letjeti iu toplije krajeve.

Pogledajte video: "SMRT MAJKE JUGOVICA "-narodna pesma (Avgust 2019).