Afrička savana - dom za noj

Sa znanstvenog stanovišta, danas postoji samo jedna vrsta nojeva - afrička. Oni to zovu zato što, za razliku od blisko srodnih vrsta, nandu i emu, žive u prirodi afričkog kontinenta. Saznajte više o tome gdje živi noj, saznajte sada.

Stanište nojeva

Stanište najvećih ptica na Zemlji pokriva ravnice Afrike i Bliskog istoka. Ranije su pronađeni iu Mezopotamiji, Perziji, Indiji, Centralnoj Aziji i Arabiji, međutim, zbog lova na ovim područjima, njihova populacija je praktično nestala. Posebno, Bliskoistočni pogled je potpuno izumro.

Naravno, zbog činjenice da su nojevi danas aktivno pripitomljeni i uzgojeni na posebnim peradarskim farmama, njihov broj se dramatično povećao u mnogim dijelovima svijeta. Stoga ih se može naći već na gotovo svim kontinentima osim na Antarktiku. Međutim, stanište divlje vrste je isključivo Afrika.

Trenutno postoji nekoliko tipova afričkog noja:

  • sa crvenim vratovima i nogama - žive na istoku kontinenta;
  • s plavičastim vratovima i nogama - žive u sjevernoj Keniji, u Etiopiji i Somaliji;
  • sa sivim vratovima i nogama - naseljava jugozapadnu Afriku.

Kao što možete vidjeti, ovi prvaci u utrci žive u gotovo svim područjima osim sjevernog dijela iu Sahari.

Savannah

Nojevi, zbog svoje prirode, kao i potrebe za brzim trčanjem, biraju uglavnom travnate savane za život, kao i male šumske površine. Plain - odlično mjesto za reprodukciju i održavanje. Štaviše, na ravnim, ravnim površinama u savanama predatori su jasno vidljivi. Zato guste šikare, močvarna mesta, kao i pustinje sa labavim peskom koje ove ptice pokušavaju da izbegnu.

Na travnatim ravnicama ove ptice žive u malim jatima, ponekad njihov broj može doseći i do 50 jedinki. Međutim, najčešće broj ptica ne prelazi 15-20 jedinki. Nojevi se pasu zajedno sa brojnim stadima zebri i divlja zvijeri. Takvo društvo biljojeda poput velikog perja.

Pustinja

Pustinja nije najbolje mjesto za život noja, oni ne nastanjuju Saharu. To je prvenstveno zbog činjenice da je veoma nezgodno trčati po pijesku ptice. Razvijanje velike brzine je izuzetno neophodan uslov za trkače noja. Međutim, vrlo često, naročito tokom inkubacije jaja, mogu se vidjeti na teritoriji polu-pustinja sa čvrstim tlom i oskudnim šikarama.

Pogledajte video: Downhill Mountain Biking in the Wilds of Africa (Jun 2019).