Ljepota i jedinstvenost divljih golubova

Golubovi iz davnih vremena bili su blizu čoveka. Postali su živina pre oko 5000 godina. Zajedno sa čovekom, ove ptice su se raširile po celom svetu. I danas se golub može vidjeti u svakoj zemlji i gotovo na svakom kontinentu. Svi divlji golubovi nemaju samo vanjsku razliku, svaka vrsta ima svoj temperament i navike. To je ono o čemu ćemo govoriti u našem članku.

Divlji golubovi - šta su oni?

Trenutno je teško zamisliti gradski park, centralni trg ili igralište bez golubova. Uvek se nađu tamo gde možete dobiti komad hleba od neke osobe ili pokupiti kolačić kojeg je dijete ispustilo.
Prema biblijskim spisima, golub je donio Noi vest da se zemlja pojavila ispod vode. Muslimani su ovu pticu stavili u čin svetaca, jer je nosila vodu u kljunu Muhameda.

Golubovi su dobili veliku popularnost kada nije bilo sredstava za komunikaciju. Tada, kao što je poznato, posvuda su se koristili takozvani pošta golubovi. Ova ptica može savršeno ploviti terenom i letjeti brzinom od 65 km na sat.

Vredi napomenuti da golub pripada redu ptica, porodici golubova, gdje ima više od 280 vrsta. Mnoge vrste divljih golubova su izumrle. Od preživjelih vrsta zaslužuje posebnu pažnju Vyakhir, Blue Dove, Gorlitz.

Divlji golub, za razliku od kulturnih ornamentalnih vrsta, ne gnijezdi blizu muške kuće. Ove ptice radije grade gnijezda na liticama rijeka, u stijenama i drugim mjestima daleko od ljudi. Po pravilu se gnijezde u kolonijama i svaki par u gnijezdu uvijek ima 2-3 jaja. Ponekad se divlji golubovi uzgajaju u domaćim golubarnicama, među kojima je najpopularniji i najljepši golub.

Drveni golub

Ovo je jedan od najvećih divljih šumskih golubova koji žive u Evropi. Ova ptica je takođe poznata kao Vitutyen. Dužina tijela može biti oko 45 cm, rep doseže 15-17 cm, a težina može varirati unutar 650 grama. Raspon krila je preko 70 cm, a kada poleti šumski golub čuje se glasno lupanje krila.

Golub se odlikuje sivo-sivim perjem, ali na njegovim leđima beleži se sivo-smeđa nijansa. Grudi i vrat su crvenkastosive boje. Kljun i kljun su ružičasti sa žutim vrhom. Ženka i mužjak se ne razlikuju po boji perja.

Ova vrsta je široko rasprostranjena u Turskoj, Himalaji, Evropi, Iranu i Iraku. Na sjeveru su nomadske ptice, u preostalim zonama su sjedeći. Za zimovanje, obični golub leti u Moldaviju, Sjevernu Aziju i Transskavaziju. Najradije živi u crnogoričnim, mješovitim ili listopadnim šumama. U Zapadnoj Evropi to često možete vidjeti u gradovima.

Vrativši se iz hibernacije, golubovi drže stado, a zatim se razdvajaju u parove da bi napravili svoja gnijezda i položili jaja. Vykhir gnijezdo je izgrađeno na visini od 10-12 cm od tla. Ptica pažljivo bira građevinski materijal, a svaka grana, prije nego što postane dio gnijezda, pregledava se kljunom i tek tada stavlja na mjesto ili baca.

Ove ptice su izuzetno oprezne i ne vole anksioznost. Ako slučajno uplašite takvog goluba i odgurnete ga od gnezda, onda se najverovatnije više neće vratiti na njega.

Ženka polaže 2 jaja, a njihovi roditelji ih inkubiraju naizmjenično. Nakon 15-17 dana pojavljuju se pilići. Roditelji hrane golubove posebnom hranom, koja se formira kod odraslih ptica u gušavosti. Radi se o golubinom mlijeku. Nestlings ga piju, spuštajući kljunove kod roditelja gušenja. Posle nekoliko dana, oni pokušavaju normalno jesti, a bukvalno za 1,5 meseca već uče leteti.

Drveni golub se hrani biljnom hranom. Osnova njegove ishrane - žitarice biljaka, semena, žira, oraščića. Može jesti i bobice, bilje. Ovi divlji golubovi nalaze hranu ne samo na granama drveća. Ne plaše se sakupljanja palog zrna ili plodova sa zemlje. Bez obzira na veličinu i težinu, ovaj golub se lako može objesiti na granu i naopako dobiti voće ili oraščić.

Njihovi glavni neprijatelji su ptice grabljivice. Međutim, u posljednje vrijeme njihov broj se smanjuje, što dovodi do povećanja populacije divljih golubova. Isto tako, jaram se može loviti kunom koja se može popeti na drveće. Na tlu u šumi, lisice i jazavci se smatraju svojim neprijateljima. A pošto je obični golub velika i relativno teška ptica, ona ne može brzo da lebdi.

U nekim zemljama koje imaju velike populacije divljih golubova, one se smatraju štetočinama, pa se nemilosrdno uništavaju. I svake godine ubijene su hiljade divljih ptica, uglavnom Vykhirey. Obični golub je široko rasprostranjen širom Evrope. Čak i s obzirom na to da se lovi i da se vrši velika pucnjava, nestanak ove vrste nije ugrožen.

Rock dove

Najčešći tip golubova, čije je ime direktno povezano sa bojom perja. Izgleda kao divlji kameni golub, ali se mogu razlikovati po glavnoj karakteristici - tamnijem repu. Ovi predstavnici ptica više vole da se nasele u brdima i grade gnijezda na stijenama. Mogu se vidjeti iu šumama i velikim gradovima. Ova vrsta golubova bira sedentaran način života, ali to nije uvijek slučaj, a ptice mogu letjeti na različite kontinente.

Golubica je svima nama dobro poznata, jer ove ptice žive u našim gradovima. Pojava goluba je različita po spolu. Karakteristična osobina mužjaka je dužina krila. U prosjeku, njihova veličina je unutar 220 mm. Kod ženki dužina krila je 215 mm.

Siva golubica jede uglavnom seme raznih biljaka. Njegova omiljena delicija je pšenica. Ptice sakupljaju zrno sa zemlje, donoseći tako opipljive koristi, koje se izražavaju u čišćenju polja.

U prirodi, oni grade svoja gnijezda gdje ih predator ne može prestići. U urbanom okruženju, golub voli da se smjesti pod krovovima zgrada ili na tavanima. Gnijezdo se formira od grana, kao i od trave. Potraga za ovim materijalom je angažovana u muškom. Zadatak ženke je da sam napravi gnijezdo.

Period aktivnog uzgoja ptica je na početku proljeća i traje do jeseni. Neki parovi se ponekad gnijezde zimi. Jedan par godišnje može napraviti 3-5 spojki.

Gorlitsa

Elegantna ptica koja živi uglavnom u šumsko-stepskim prostranstvima Ukrajine, Moldavije i na južnim teritorijama evropskih zemalja, a ne samo. Najčešće se ovi divlji golubovi nalaze tokom leta u jesen ili proljeće. Dužina tela dostiže oko 27 cm, težina - do 200 grama. Boja perja je sivo-smeđa sa izraženom crnom prugom na potiljku. Postoji 18 vrsta golubica, koje obitavaju u Aziji, Africi i Australiji.

Clintuh

To je vrsta divljeg goluba, koja je poznata po svojoj prekrasnoj plavičastoj boji perja. Na vratu je izražena oseka malehitne boje. Krila su siva, tupa, u repu su tamno perje sa crnim prugama. Ovaj golub ima veliku populaciju u Kini, Kazahstanu, Turskoj, Africi i Sibiru. Želi da živi u šumama, gde ima mnogo drveća sa šupljinama.

Klintuh je šumska ptica. Može se naći u bukovom gaju ili lipa, gdje u šupljim stablima stvara svoje gnijezdo. U ove svrhe koristili su se suve grančice. Period reprodukcije se odvija prilično tajno. Da ne bi primijetili, medu debelim stablima skriva muškobanjac. Kada se pojavi opasna situacija, on naglo poleti, skrivajući se iza drveća.

Photo Gallery

Fotografija 1. Golubovi kornjača na ogradiSlika 2. Na pozadini palog lišćaSlika 3. Golubica na drvetu

Загрузка...

Pogledajte video: Civilisation 02: The Great Thaw ensr (Oktobar 2019).

Загрузка...

Загрузка...

Najpopularnije Kategorije